Últims articles:

9/3/12

Una altra visió de la redistribució de rendes entre les CCAA


Apart de la participació en els impostos estatals, que en l'actual sistema arriba a quotes molt altes, una bona part dels ingressos de les CCAA espanyoles provenen de les transferències de l'Estat, i en menor mesura de les aportacions dels Fons Europeus.

En conjunt, l'Estat, a través dels diferents fons de redistribució (garantia, suficiència, compensació interterritorial, etc.) i sumant-li els poc més de 3.000 milions dels Fons Europeus destinats a les CCAA (dels quals Andalucia i Extremadura s'enduen el 60%), han aportat a les CCAA durant el 2011 un total de 25.793,9 milions d'Euros, que signifiquen poc més del 20% dels ingressos no financers totals del conjunt de les CCAA.

Però el repartiment d'aquestes transferències és molt desigual, doncs intenten corrgir "desequilibris". Així, Andalusia s'endú el 29,2% d'aquestes transferències, quan només representa el 17,9% de la població total, i Extremadura el 7% de les transferències, quan tot just arriba al 2,4% de la població espanyola.

Però és Canàries, seguida molt d'aprop per Extremadura, la Comunitat que més transferències rep de l'Estat i dels Fons Europeus en termes per càpita.

L'espanya més "rica" veu molt minvades les aportacions de l'Estat, en un grup format per Catalunya, Païs Valencià, Illes Balears i la Comunidad de Madrid, i òbviament el País Basc i Navarra que ja tenen els seus ingressos del Concert. La gràfica següent és molt reveladora:

Transferències de l'Estat i de la UE. Euros per càpita. CCAA 2011
Nota: les dades de Illes Balears i Madrid resulten negatives en tractar-se de CCAA amb renda més elevada i que reben per impostos estatals una proporció més elevada del què correspon a la seva riquesa interior (a Catalunya i altres comunitats els passa el mateix en alguns dels fons de redistribució).
Font: Elaboració pròpia amb le sdades de l'execució pressupostària de les CCAA de l'any 2011 (Ministerio de Hacienda y AAPP) i els padrons municipals a 1-1-2011 (INE).

En termes relatius respecte els seus ingressos, les transferències signifiquen el 58% dels ingressos no financers totals de Canàries, i el 50% en el cas d'Extremadura. catalunya només ingressa un 9,2% del seu pressupost amb transferències de l'Estat i de la UE.

Aragó, en tots els casos, és la CCAA més equilibrada.

Proporció dels ingressos no financers de les CCAA que provenen de transferències de l'Estat i de la UE. 2011
Nota: les dades de Illes Balears i Madrid resulten negatives en tractar-se de CCAA amb renda més elevada i que reben per impostos estatals una proporció més elevada del què correspon a la seva riquesa interior..
Font: Elaboració pròpia amb le sdades de l'execució pressupostària de les CCAA de l'any 2011 (Ministerio de Hacienda y AAPP).

Aquesta gràfica equival al nivell de "subsidi" de cada CCAA,en el què Catalunya ha deixat d'ingressar més de 2.200 milions respecte el promig, a favor d'altres CCAA més "pobres".

En aquesta anàlisi, per les dades utilitzades, no s'inclouen les inversions i serveis que, amb els Pressupostos Generals de l'Estat, es fan a cada CCAA (per exemple, fins a juny de 2011 Andalusia i Galícia, per meitats, van acaparar el 18,5% de les inversions de l'Estat, i Catalunya el 6,6%).

Cal tenir en compte també que entre les trasnferències que rep Catalunya estan incloses les aportacions a serveis transferits que no tenen altres CCAA, com ara Institucions Penitenciàries o la Policia Autonòmica.